SM-JSM i simning

  • 1 jul 2014

Årets SM/JSM som även ingår i SM-veckan arrangeras i Borås 1-6 juli.

VSS har en trupp på 13 simmare som gör 36 individuella och 3 lagstarter.

3 SM-medaljer och 4 JSM-medaljer. 13:e klubb på SM och 11:e klubb på JSM
 

SM-medaljer:
Linus Kanth silver på 200 medley
Lukas Steiner brons på 800 frisim
Malin Hedberg brons på 5000m Öppet vatten

JSM-medaljer:
Frida Berggren silver på 400 medley
Lukas Steiner silver på 800 frisim
Frida Berggren brons på 400 frisim
Frida Berggren brons på 200 fjäril

Här kan du läsa vad Jonas skriver om tävlingen:

VSS hade 12 simmare på plats när SM/JSM avgjordes under SM-veckan i Borås. Under tävlingens 5 dagar stod VSS-simmarna för fina insatser.

Frida Berggren tog tre JSM-medaljer då hon blev 2a på 400m medley (4a på SM), samt 3a på 400m frisim (6a på SM) och 200m fjärilsim (5a på SM). I övrigt tog hon följande placeringar på JSM: 5a på 200m frisim, 5a på 100m fjärilsim (10a på SM). Frida som har tränat i USA under året verkar ha hittat rätt för sig och hon ska ha stor framtidstro på sin simning. Det är verkligen på väg åt rätt håll.

Filip Björkholm som simmade snabbt på SumSim i Malmö fortsatte på samma spår nu. Filip satte nya fina personliga rekord på 800m och 1500m frisim där han blev 10a respektive 9a på Junior-SM. På SM placerade sig Filip som bäst på en härlig 13e plats. Filip går från klarhet till klarhet och visar att det är fullt möjligt att simma tuffa program på ett mycket bra sätt. Filip gjorde tider strax över sina personliga rekord på de övriga distanserna han simmade (400fr, 200fj, 400me).

Lukas Steiner följde även han upp sitt SumSim på ett extraordinärt vis. Lukas gör väldigt fina insatser i alla loppen, men kronan på verket detta fina år är hans JSM-silver och SM-brons på 800m frisim. Ett fint kvitto på att hård, bra, och målmedveten träning lönar sig. På 1500m frisim presterade han den bästa tiden av en 16-åring i år, men blev tyvärr diskvalificerad för felaktig start. Lukas tar dock med sig att han faktiskt har gjort loppet och vet vad han är kapabel till. På 400m frisim simmade Lukas in på en väldigt fin 6e plats.

Både Lukas och Filip har 4 år kvar i juniorklassen…

Elin Berggren var med och simmade i 2 lagkapper på JSM, samt 200m fjärilsim individuellt. I lagkapperna simmade Elin fjärilsim i 4x100me på 1:07.21 vilket är i paritet med vad hon har gjort förut. I 4x200m frisim laget gör Elin en stark 3e sträcka på 2:16.61. I hennes individuella lopp går det sedan fantastiskt bra efter en ruggigt stark avslutning. Elin gör sitt näst snabbaste lopp genom tiderna och simmar under 2:30 för andra gången när hon simmar in på 2:28.92 och en 16e plats på JSM. Upp till B-final är det inte långt, är där borde målet ligga inför kommande år!

Lina Berggren simmar ett bättre SM/JSM än SumSim för dryga veckan sedan. Simmar snabbare på 200m bröstsim, tangerar sitt personliga rekord på 50m bröstsim och sedan river av den snabbaste 100ingen bröstsim hon någonsin har simmat i 4x100m medley lagkappen på 1:14.60. I 4x200m gjorde Lina även där sitt bästa lopp någonsin då hon simmade sin delsträcka på 2:15.37. Det finns mycket kvar i Lina, och tyvärr får hon inte ut det, den här gången.

David Hallberg gör ett väldigt starkt SM/JSM. Efter några år i bakvattnet är han nu tillbaka bättre än han någonsin har varit. På 1500m frisim simmar han endast cirka 2 sekunder över sitt personliga rekord, men sänker sitt årsbästa med hela 32 sekunder. Och tiden är hans näst bästa tid någonsin. På 800m frisim däremot smäller David till ordentligt när han för första gången simmar under 9 minuter med tiden 8:57.96 efter ett fantastiskt fint splittat lopp. Davids insatser räcker till två mycket fina 11e placeringar på SM/JSM. Vi önskar David ett stort lycka till då han i höst fortsätter sin satsning på College i USA.

Clara Wimans SM/JSM startade lite knackigt, men hon gör en extremt stark insats och vänder runt och gör det till ett riktigt bra mästerskap. Hon sätter personligt rekord med 2 sekunder på 100m ryggsim i lagkappen 4x100m medley, simmar sin näst bästa tid någonsin på 200m ryggsim och 400m frisim, och sänker sitt personliga rekord med 1.5 sekunder på för henne den nya distansen 200m fjärilsim. Hon landade strax över 2:30, men den gränsen passerar hon snart! Clara som tränar extremt målmedvetet har så mycket kvar i sin kropp att släppa ut, och då för övriga simmare se upp!

Linus Kanth gör ett stabilt mästerskap, lite under sin kapacitet på 200m bröstsim där han blir 4a i finalen. På 400m medley simmar Linus sitt bästa lopp någonsin då han sänker sitt personliga rekord med 1.6 sekunder och simmar in sig på en 10e plats genom tiderna på Sverigelistan, tyvärr blev Linus 4a även i denna final. På 200m medley däremot var tiondelarna på Linus sida då han blev 2a på distansen över den svenska rekordinnehavaren. 200m medley är den distans där Linus gått fram mest under våren och sänkt sitt rekord med 1.5 sekund.

Gustaf Dahlman simmade endast två lopp på SM/JSM som genrep inför de Europeiska mästerskapen i Dordrecht. Han gör två väldigt fina stabila simningar som visar att formen är på uppåtgående! Vi önskar honom ett stort lycka till veckan som kommer!

Malin Hedberg gör även hon endast två starter, men vilka fantastiska starter det är! Hennes första start var på 5000m i öppet vatten där Malin simmar in på en oerhört fin bronsplats! Detta var Malins första mästerskapsmedalj och hon har verkligen förtjänat den efter många års hård träning och arbete - Grattis Malin!. I bassängen simmar sedan Malin 400m frisim där hon gör sin femte bästa tid någonsin på 4:42.78. Vi hoppas att detta inte var Malins sista mästerskap för VSS.

Andréa Persson gjorde sin enda start den första dagen på mästerskapet då hon simmade 200m bröstsim som hon blev SumSim 3a på förra veckan. Den här gången öppnar Andréa lite snabbare, och håller sedan jämn fart med sin perstid från Malmö, och landar på 2:42.98, hennes näst snabbaste lopp någonsin! Efter ett mellanår 2013 har Andréa verkligen visat att hon är tillbaka med besked. Hennes simning räcker till en fin 11e plats på Andréa första SM/JSM.

Hannah Brunzell simmade ett lopp på SM/JSM i föreberedelse mot NUM i helgen. Loppet var 50m bröstsim där han simmade in på nytt personligt rekord med tiden 33.74. Tiden räckte till en väldigt fin 12e plats på Hannahs första SM/JSM.

Med i truppen var även Victoria Åberg som hade landslagssamling i Borås och därför spenderade veckan där med övriga landslagssimmare. Hon tränade under tiden de andra tävlade, men fick även simma ett extralopp. Detta extralopp var 50m ryggsim där hon sänker sitt personliga rekord med 88/100 på en 50a! Bra Victoria!

Vi önskar både Hannah Brunzell och Victoria Åberg ett stort lycka till på NUM som simmas nu i helgen 12-13/7 i Köpenhamn!
------------------------------------------------------------------------------------------

Simmarna är:
Frida Berggren, Malin Hedberg, Elin Berggren, Clara Wiman, Lina Berggren, Andréa Persson, Hannah Brunzell, Viktoria Åberg, Linus Kanth, David Hallberg, Gustaf Dahlman, Filip Björkholm och Lukas Steiner.

Den som är först i vattnet är Malin Hedberg som deltar i Öppet vatten 5000 meter tisdag 1 juli.
Tävlingarna i bassäng genomförs i försök och final onsdag-söndag. För tävlingstider och annan information se SSF:s Mästerskapssida.

 

Till LiveTiming

Till Svenska Simförbundets Mästerskapssida

Till SM-veckans sida