Sommarsimskola

Schema för 2023

Lögarängsbadet:
v. 24-25

Nya Fredriksbergsbadet
Period 1: v.24-25
Period 2: v.30-31

Klicka här för att komma till simskolekurserna på Nya Fredriksbergsbadet.

Vid frågor om sommarsimskolan ber vi er kontakta: sommarsim@vasterassim.nu

Vi bedriver sommarkurser under sommarlovet. En sommarkurs hos oss innebär att man går 8 tillfällen, måndag till torsdag, i två veckor.

På Lögarängsbadet kommer vi att ha kurser på nivåerna Hajen och Teknikskolan. Kursen hålls i inomhusbassängen, och passen är 1 timme långa.
Kostnad Hajen/Teknik: 750 kr + medlemsavgift 350 kr

Det kommer även att erbjudas simkurser på Nya Fredriksbergsbadet. Där handlar det om nivåerna Sköldpaddan, Pingvinen, Fisken och Delfinen. Kurserna hålls i bassäng utomhus och passen är 35 minuter långa.
Kostnad Fredriksbergsbadet: 1400 kr + medlemsavgift 350 kr

Den här varianten av simskola brukar vara väldigt populär och barnen brukar lära sig mycket tack vare intensiteten. Barnen kommer lättare ihåg vad de fick lära sig på lektionen före vilket gör att vi kan hålla ett högre tempo på kursen.
På sommaren är det även naturligt att barnen badar en hel del utanför simskolan vilket även det bidrar till utvecklingen.


Sköldpaddan - Sommarsimskola
Sköldpaddan - Sommarsimskola

Vattenvana och simteknik

Bassäng: Multibassängen
Förkunskaper: inga
Målsättning: ta simmärkena Sköldpaddan och Bläckfisken

Observera att det kan ta längre tid än en termin för att nå målen för sköldpaddan, det är alltså inte ovanligt att barnet kan behöva gå flera terminer.

Vad övar vi på?
Vi tränar på vattenvanan och övar på att flyta utan flythjälpmedel. Barnen får även börja träna på benspark på mage och rygg.

Vad kan och vågar barnet?
Sköldpaddan är rätt nivå för barn som vågar doppa huvudet, bubbla, glida och att gå i bassäng där de bottnar själva.

Pingvinen - Sommarsimskola
Pingvinen - Sommarsimskola

Simteknik på grundare vatten

Bassäng: Multibassängen, 77cm djupt dag 1-4 & 102cm djupt dag 5-8
Förkunskaper: motsvarande simmärket Bläckfisken + Sköldpaddan
Målsättning: ta simmärkena Silverpingvinen och Guldpingvinen

Observera att det kan ta längre tid än en termin för att nå målen för Pingvinen, det är alltså inte ovanligt att barnet kan behöva gå flera terminer.

Vad övar vi på?
På den här nivån övar vi ännu mer på barnets simteknik.
Vi börjar med ryggsim som första simsätt. Ryggsim är lättare att lära sig än bröstsim rent koordinationsmässigt när man är liten. Det är en mer naturlig rörelse, lättare att få ihop arm och bentag samt att man har fria luftvägar.

Om barnet kan slappna av och simma ryggsim är det oftast lättare att lära sig simma på mage. När barnen lärt sig slappna av och simma ryggsim går vi över till att träna simsätt på mage. I första hand bröstsim men även lite crawl.

Pingvinen GULD - sommarsimskola

Samma målsättning som ordinarie Pingvingruppen men i djupare bassäng från början. Första fyra tillfällen 102 cm därefter 135 cm. 

Fisken - Sommarsimskola
Fisken - Sommarsimskola

SIMTEKNIK PÅ DJUPARE VATTEN

Bassäng: Multibassängen
Förkunskaper: motsvarande Guldpingvinen
Målsättning: ta simmärkena Silverfisken, Guldfisken och Järnmärket 

I Fisken får deltagaren ha hela lektionen i djup bassäng. Barnet får fortsätta öva på sin simteknik och målsättningen är att barnet efter avslutad kurs ska klara av att simma 25 meter i ryggläge samt 50 meter valfritt simsätt i magläge. I denna kurs är det även viktigt att träna på återhämtning så att barnet får lära sig hur de ska göra om de blir trötta när de är i bassängen.

Observera att det kan ta längre tid än en termin för att nå målen för Fisken, det är alltså inte ovanligt att barnet kan behöva gå flera terminer

Delfinen - Sommarsimskola


Bassäng: Multibassängen
Förkunskaper: motsvarande Fisken
Målsättning: öva ta simmärkena Hajen Brons, Hajen Silver och Bronsmärket

I Delfinen får deltagaren ha hela lektionen i djup bassäng.  Barnet får fortsätta öva på sin simteknik och målsättningen är att barnet efter avslutad kurs ska ha blivit mer förberedd inför Hajen och även övat på olika moment som tillhör Hajen. Hajen-kursen genomförs sedan i den stora bassängen. Barnet behöver inte ha deltagit i Delfinen innan det anmäls till Hajen.

Observera att Delfinen är för de barn som klarat av momenten i Fisken och nu är redo att gå vidare till Hajen.

Kurstillfällen: 4 gånger/vecka i 2 veckor.

Hajen - Sommarsimskola

Bassäng: Stora bassängen 
Förkunskaper: motsvarande simmärket Järnmärket
Målsättning: ta simmärkena Bronsmärket, Hajen Brons, Hajen Silver och Vattenprovet.

Observera att det kan ta längre tid än en kurs/termin för att nå målen för Hajen, det är alltså inte ovanligt att barnet kan behöva gå flera kurser/terminer.

Under sommaren erbjuder vi Hajen i form av intensivkurs. 3 kurser erbjuds, som alla går samma veckor/dagar men vid olika tider.

När barnen är i Hajen övar de på sin simteknik. I dessa grupper övar de inte på att simma långa sträckor utan de övar på att simma kort men bra.

Kurstillfällen: 4 gånger per vecka, måndag till torsdag, i 2 veckor.

Teknik - Sommarsimskola

Bassäng: Stora bassängen
Förkunskaper: motsvarande simmärket Hajen Silver + Bronsmärket + Vattenprovet.
Målsättning:  ta simmärkena Hajen Guld och Simborgarmärket samt kunna simma 50m crawl och 50 m ryggsim med start och vändning.

Under sommaren erbjuder vi Teknikskolan i form av intensivkurs. 3 kurser erbjuds, som alla går samma veckor/dagar men vid olika tider.

När barnen är i Teknikskolorna övar de fortfarande på sin simteknik. Det innebär att lektionerna inte handlar om att simma långt utan att simma med en bra teknik.

När man går i teknikskolorna får man även möjligheten att prova på att tävla med tidtagning. Våra klubbtävlingar för de yngre kallas Morgondagartävlingar, ni kan läsa mer om dem här: Morgondagare

Kurstillfällen: 8 kurstillfällen: 4 gånger per vecka, måndag till torsdag, i 2 veckor.