VSS Anhörigpolicy

  • 30 dec 2013

Västerås Simsällskaps Anhörigpolicy träder nu ikraft

Vid Västerås Simsällskaps årsmöte 2013 fick styrelsen i uppdrag att ta fram en policy för föräldraengagemang. Anledningen var att det varit svårt att få tag i funktionärer till simtävlingar och även i övrigt ”hjälpande händer” till föreningens arrangemang. Ofta har det varit samma personer som ställt upp varje gång och gjort väldigt mycket. Syftet är att få fler att vara med vilket innebär att arbetsinsatsen inte behöver bli så stor för var och en.

En arbetsgrupp har under 2013 tagit fram policyn och bl.a. hört sig för med andra klubbar som har en föräldrapolicy, för att ta tillvara deras erfarenheter. Gruppen har valt att benämna policyn Anhörigpolicy för att poängtera att även t.ex. mor- och farföräldrar eller äldre syskon kan vara engagerade.

Anhörigpolicyns innehåll

Kort uttryckt kan sägas att policyn innebär att varje VSS-familj under året behöver bidra med ett visst antal ”dagsverken” (oftast en arbetsinsats på 2 – 4 timmar per tillfälle) vid tävlingar och/eller andra arrangemang. Antalet dagsverken per familj fastställs av styrelsen halvårsvis eller för annan lämplig period.
Tanken är att varje kommitté ska kunna genomföra sin egen verksamhet så antalet dagsverken kan skilja sig åt beroende på om den aktive är verksam inom sim, hopp, vattenpolo eller triathlon. Vid föreningsgemensamma arrangemang behöver samtliga kommittéer bidra.
För simmare gäller även att minst en anhörig ska vara tävlingsfunktionärsutbildad vid utgången av år 2014.
Den aktiva vars anhöriga inte genomfört det fastställda antalet dagsverken vid kalenderårets slut kommer inte att subventioneras av föreningen vid tävlingar eller läger under nästkommande år utan får stå för hela kostnaden själv. Detsamma gäller simmare som vid utgången av 2014 saknar funktionärutbildad anhörig.

Avsteg från policyn kan ske undantagsvis och beslutas av styrelsen.

Vad händer under våren 2014

Under första halvåret 2014 är föreningens arrangemang,

- två Fredagsrace 
- två Morgondagartävlingar,
- ett sponsorarrangemang i mars,
- simtävlingen Västerås Meet i början av april och
- Valborgsfirandet den sista april.

Informationsmöten kommer att ges på föräldramöten under januari/februari.
Tävlingsfunktionärsutbildningar kommer att erbjudas löpande under året.

Om du har frågor eller synpunkter på Anhörigpolicyn kan du kontakta ordförande Kristina Jaros Åberg via mail eller telefon 0705160954.