SumSim Riksfinal 2013

  • 6 dec 2013

Den 7-8 december är det dags för årets SumSim Riksfinal som är ungdoms-SM för simmare som är 16 år och yngre.
VSS-truppen består av 13 simmare och chanserna till medaljer är stora.
OBS lagkapperna som skulle simmas fredag 6 december är flyttade till lördag/söndag pga vädret.
Du följer tävlingarna via LiveTiming och Svenska Simförbundets mästerskapssida

Klicka på "Läs mer" för att läsa VSS-tränarnas kommentarer om tävlingarna
 

PASS 1
Snabb start på Sum-Sim Riks för VSS.


VSS hade 6 starter på lördag förmiddag när Sum-Sim riksfinalen startade. Alla simmare gör bra prestationer och simmar riktigt fort! Snabbast av alla på förmiddagen var Gustaf Dahlman, 16, som simmar ett kontrollerat 1500m frisimslop. Han leder upp till 850m, sedan släpper han förbi en simmare och bevakar sedan sin position resten av loppet. I mål sänker han sitt personliga rekord med 14 sekunder och simmar in på en fin 2a plats! Gustafs simning ser mycket lovande ut inför sina huvuddistanser (200m + 400m frisim). Utöver Gustaf simmade även Lukas Steiner och Filip Björkholm, båda 15, 1500m frisim. Bägge gör bra simningar, Lukas sänker sitt personbästa med 3 sekunder, men hamnar på den snöpliga 4e platsen - Lukas ser riktigt stark ut och har många bra lopp kvar att simma i helgen. Filip Björkholm gör ett jättelopp i det första heatet - tar kommandot i loppet - och sänker sitt personliga rekord med hela 27 sekunder och simmar in på en fin 7e plats! På vägen till sitt rekord passar Filip även på att kvala in till Junior-SM till sommaren, på både 800m och 1500m frisim - härligt! 

Efter dessa fina simningar var det dags för flickorna Victoria Åberg och Hannah Brunzell, båda 12, att visa vad de kan. Victoria har ett härligt flyt i sin simning nu - simmar upp sig från 16e till 9e plats samtidigt som hon sänker sitt personliga rekord med 1.4 sekunder - häftigt! Hannah Brunzell simmar sedan ett bra lopp, tyvärr stämmer inte riktigt vändningarna riktigt och hon simmar in på en tid sekunden över det personliga rekordet - men ändå en riktigt fin 5e plats! Notera även att både Hannah och Victoria simmar mot de som är ett år äldre än de själva. Nu har lite nerver släppt för tjejerna och de är redo att bara njuta och ha roligt! 

Sist i vattnet på förmiddagen hade vi Andréa Persson, 14, på 100m fjäril. Andréa öppnar 3/100 delar snabbare än i regionsfinalen och i mål är hon 14/100 delar snabbare än sitt f.d. personliga rekord på tiden 1:08.87 och en 14e plats. Andréa gör lite tekniska missar i sitt lopp och har mycket snabbare simningar i sin kropp - det kommer senare på tävlingen!

En stark start av samtliga VSS-simmare som är taggade till tänderna. Det bådar gott inför de kommande passen!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PASS 2
Friskt vågat hälften vunnet.

Eftermiddagen bjöd återigen på fina simningar från simmarna i VSS. Först i vattnet på eftermiddagen hade vi de 15-åriga killarna Lukas Steiner och Filip Björkholm på 200m fjärilsim. Lukas gör ett ok 200m fjärilsim, attackerar inte riktigt som han kan göra och säger själv att han mer att ge. Imorgon blir det nya tag från Lukas sida men helhjärtade satsningar från början Lukas simmade in på en 14e plats på sin näst snabbaste tid någonsin. Filip Björkholm fortsatte i flygande fart - persade efter 100m och simmar i mål på ett nytt JSM-kval och personligt rekord med 4 sekunder och en mycket fin 10e plats. 

Trea i vattnet hade vi Lina Berggren på distansen 200m bröstsim. Lina öppnar, inspirerad av stormen Sven, som en riktig virvelvind och drar iväg i ett rasande tempo. Simmar starkt fint bröstsim i 100m, blir sedan lite trött och orkar inte riktigt hela vägen in i mål. Lina försvarar ändå sin 8e plats från Regionsfinalen och simmar på sin bästa tid den här säsongen - bra så!

Efter Lina var det dags för Gustaf Dahlman att återigen hoppa i vattnet. Den här gången blev det inte riktigt som det var tänkt. Gustaf hamnar lite på efterkälken redan i början i loppet och kommer aldrig riktigt med in i leken. Gustaf har som vanligt en ruggigt stark spurt - men når inte riktigt ända fram och simmar in på en 4e plats - endast 65/100 från en bronspeng. Imorgon är det en blodtörstande Gustaf Dahlman som hoppar i vattnet - var så säkra!

Näste man till rakning var en flicka - Victoria Åberg som kör sitt egna race på 100m fjäril - fullt ös medvetslös. Victoria är näst snabbast i startfältet efter 50m, sedan får hon tyvärr en kallsup som stör simningen och hon mattas lite mot slutet och går i mål som 12a, knappa sekunder över sitt personliga rekord. Riktigt roligt med fartfylld satsning, den som satsar mest vinner mest. Kul!

I gren 24, 100m bröstsim P 13 oy, kom för oss idag det allra största utropstecknet. SumSim-debutanten Gijs Dijkhuizen simmar på sin bana 1 i heat 1 ett sällan skådat bröstsim där han kastar sig ut i ovissheten, persar efter 50m med 2 sekunder, för att sedan slakta sitt personliga rekord (och alla andra simmare i heatet) på 100m med hela 5 sekunder! Gijs simmar upp sig från en 15e plats till en riktigt fin 5e plats - grattis Gijs! 

Sist på lördagen hade VSS ett pojklag på 4x100m medley med simmarna Alessandro Bonetti - ryggsim, Anton Johansson - bröstsim, Harald Brobacke - fjärilsim, och Emil Skytt - frisim. Killarna gör tillsammans en riktigt stark insats och sänker sin tid från Regionsfinalen med 4 sekunder och simmar upp sig från 16e till 13e plats med tiden 4:32.35 som även är SumSim kval till sommarens tävlingar i Malmö. Kul!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PASS 3
Det fina flytet från första dagen fortsatte

Gustaf Dahlman var först i vattnet för VSS. Herr Dahlman har inte simmat och fokuserat mycket på sprintsimning under hösten, trots det presterar Gustaf nu sitt hittills snabbaste 100m frisim. Han sänkte sitt personliga rekord med två tiondelar och simmade in på 8e plats. 

Efter Gustaf så var det dags för Lukas Steiner och Filip Björkholm att ta sig an 400m medley. Filip gör som vanligt, öppnar i ett rasande tempo och slår personligt rekord redan på den första 100ingen fjärilsim. När han sedan går i mål 300 meter senare har han sänkt sitt personliga rekord från Regionsfinalen med 5 sekunder och blir en fin 9a i Riksfinalen. Detta var även ännu ett JSM-kval för Filip som uppenbarligen prickade formen! Lukas är som pånyttfödd efter eftermiddagens simning på 200m fjärilsim. Nu tar han kommandot på en gång, attackerar alla simsätt, och simmar lika tufft som han gör på varje träning. I mål belönas han med ett personligt rekord med 3 sekunder och behåller sin 8e plats från regionsfinalen - kul att ha gamla Lukas tillbaka igen!

Sista simningen för oss på detta pass var Andréa Persson på specialdistansen 200m bröstsim. Inspirerad av Filip(?) dyker Andréa i och drar upp ett snabbt tempo från början, slår personligt rekord efter 50m, och vänder som 3a efter 100m. Efter 150m ligger Andréa fortfarande 3a, men då visar Andréa prov på sina starka nerever och att hon är starkast när det verkligen gäller. Med en riktigt imponerande sista 50a jagar Andréa in centimeter för centimeter på tjejen som ligger tvåa, och när det är dags för den rafflande målgången bestämmer sig för Andréa att ta ett armtag till istället för att glida in i mål och blir belönad med att ta sig förbi och blir belönad med en riktigt fin silvermedalj och ett nytt personligt rekord med 2.5 sekunder. Andréa simmar även under gränsen 2:40 för första gången. Stort grattis Andréa!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PASS 4
Förgylld avslutning på SumSim.

Det sista passet på SumSim blev även Västerås Simsällskaps bästa.
Det började redan i första grenen - 400m frisim för pojkar 15 - 16år, där vi hade trion Dahlman - Steiner - Björkholm i vattnet igen. Björkholm kom in som reserv men visar verkligen att han hör hemma i Riksfinalen även på 400m frisim. Återigen slår han rekord i öppningen efter 200m, sedan avslutar han starkt hela vägen i mål - sänker sitt rekord med 6 sekunder på 400m och simmar upp sig till en 11e plats. Filip har verkligen haft en fantastisk helg och får belöning för allt hårda arbete han har lagt ner under hösten - grattis Filip! Steiner gör även han sitt livs lopp i finalen - studsar iväg från början, simmar första 200 på pers och sedan visar han prov på sin styrka då han håller farten hela vägen in i mål och persar med 2.8 sekunder på 400m frisim och simmar upp sig från en 10e plats till 7a i Riksfinalen. Härligt Lukas! Sedan var det då dags för Dahlman. Han var regerande mästare från förra året och hade en stor måltavla på ryggen inför loppet. Gustaf behåller dock lugnet - han positionerar sig som etta från början och tittar sedan aldrig tillbaka. Han kontrollerar loppet hela vägen och gör vad som krävs för att försvara sitt guld från fjolåret.  Gustaf  har verkligen vuxit för varje lopp och visar att med hårt arbete och ett järnfokus så kan man göra vad man vill. Grattis Gustaf!

Efter denna lysande inledning det 4e passet var det Alessandro Bonetti att göra sin enda individuella start på 200m ryggsim. Alessandro övertygar även han när han från sin ytterbana simmar upp sig från en 8e plats till en riktigt fin 5e plats då han sänker sitt personliga rekord med 4 sekunder från Regionsfinalen. Kul! 

VSS har fler snabbsimmande ryggsimmare. Victoria Åberg simmade 100 ryggsim även hon på bana 8 och sänker sitt personliga rekord med 2.35 sekunder och simmar in sig som riktigt fin 4a mot simmare som är ett helt år äldre än hon själv. Sällan har ett större leende skådats från denna tuffa tjej! Grattis Victoria!

Lina Berggren visar att även hon kan. Trogen VSS fina bröstsimstradition simmar hon ett ordentligt fint 100m bröstsim. Lina slår återigen personligt rekord i öppningen efter 50m och öser på hela andra 50 och trycker ner den under 39 sekunder och simmar in på ett nytt personligt rekord och en riktigt fin 9e plats. Det är roligt att det äntligen släpper igen för Linas bröstsim!

Vår sista individuella start för den här gången stod Hannah Brunzell för på 100m bröstsim. Hannah bestämde sig att göra det enda man kan i en final - öppna med fullt tryck och inte titta tillbaka. Hannah vänder som etta efter 50m, sedan är det inget snack om var guldet skulle hamna. Hannah glider sedan iväg resten av fältet och simmar in som etta mot tjejer som är ett år äldre. Även Hannah slår personligt rekord efter 50m och passar på att lägga till ännu en gren till JSM-tävlingarna i sommar. Stort grattis till ett fint guld och bra säsong Hannah!

Sist på passet hade vi de yngsta tjejerna i en lagkapp över 4x100m medley. Alla tjejerna simmar sina livs lopp och sänker tillsammans sin tid från Regionsfinalen med 5 sekunder och simmar upp sig till en riktigt fin 6e plats på SumSim! Då ska man även notera att 3 av tjejerna har två år kvar att simma lagkapp i denna åldersgrupp. Nu finns det ett gyllene tillfälle för kommande simmare att visa att de vill vara med i ungdom-simningens finrum.

VSS blir totalt 10e bästa klubb på SumSim - både i poängligan och medaljligan med 2 guld - 2 silver. Grattis alla till era fina prestationer! Hoppas att ni är lika stolta över er själva som vi tränare är.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Simmarna som delta är:
Pojkar 15-16 år
Gustaf Dahlman, 16: 1500 frisim, 200 frisim, 100 ryggsim, 100 frisim, 400 frisim, 200 ryggsim.
Lukas Steiner, 15: 1500 frisim, 200 fjärilsim, 400 medley, 400 frisim.
Filip Björkholm, 15: 1500 frisim, 200 fjärilsim, 400 medley
Flickor 15-16 år
Lina Berggren, 15: 200 fjäril, 200 medley, 200 bröstsim, 100 bröstsim
Pojkar 14 år
Alessandro Bonetti, 14: 200 ryggsim, lagkapp
Anton Johansson, 14: Lagkapp
Harald Brobacke, 14: Lagkapp
Emil Skytt, 14: Lagkapp
Flickor 14 år
Andréa Persson, 14: 100 fjäril, 200 bröstsim, lagkapp
Pojkar 13 år och yngre
Gijs Dijkhuizen, 13: 100 bröstsim
Flickor 13 år och yngre
Victoria Åberg, 12: 200 medley, 100 fjärilsim, 100 ryggsim, lagkapp
Hannah Brunzell, 12: 200 medley, 100 bröstsim, lagkapp
Emelie Ångström, 12: lagkapp